Franţa, Germania şi Olanda se opun aderării în etape a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, potrivit unor diplomaţi, citaţi de cotidianul austriac Kurier.
De asemenea, potrivit site-ului bulgar Novinite.com, Finlanda va urma exemplul Olandei şi va folosi dreptul de veto pentru a bloca accesul ţării noastre şi al Bulgariei la Schengen. Ministrul de externe Teodor Baconschi a declarat, la finalul întreverilor cu omologii finlandez şi olandez, de la New York, că "este nevoie de consens şi de un vot din partea tuturor ţărilor UE membre Schengen".
"Ştim cu toţii ce se va întâmpla la Consiliul JAI", a spus Baconschi, adăugând că vor exista şi alte reuniuni europene. "Cred că, dacă vom lucra împreună şi vom respecta regulile, cerinţele legislative ale blocului comunitar, vom găsi o modalitate de a debloca situaţia", a spus şeful diplomaţiei române.
Mâine, miniştri de interne europeni urmează să ia o decizie privind extinderea spaţiului Schengen, la Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne al UE.
Camera Deputaţilor a adoptat cu 157 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 13 abţineri, o declaraţie privind aderarea României la Schengen în care dezaprobă deciziile luate în Parlamentele şi Guvernele unor state UE privind blocarea aderării.
Ministrul de externe afirmase, luni, că, principalul obstacol în aderarea României la spaţiul Schengen este legat de o chestiune de politică internă din Olanda, unde unul din partidele de guvernământ impune executivului de la Haga o politică antieuropeană. Baconschi a afirmat că opoziţia Olandei la intrarea României în spaţiul Schengen se datorează politicii antieuropene a unui partid extremist din coaliţia guvernamentală, însă această politică s-ar putea să nu aibă rezultatele electorale scontate.