Invitat la emisiunea "Dezbaterile Rl", moderată de Sabina Fati, Vlad Nistor, directorul Institutului de Studii Diplomatice din cadrul Universităţii Bucureşti, a spus că, timp de cinci ani cât a fost şeful Institutului Diplomatic Român, subordonat direct ministerului de Externe, a cunoscut şapte miniştri, iar dacă ar putea să facă un top, primul loc ar fi ocupat de Mihai Răzvan Ungureanu cel care ocupă acum funcţia de şef al SIE.
"Dintre toţi cei şapte, de departe Mihai Răzvan Ungureanu şi Cristian Diaconescu mi s-au părut personajele cele mai competente, cele mai eficiente şi cele mai directe", a spus Vlad Nistor, care l-a pus totuşi pe Mihai Răzvan Ungureanu în fruntea clasamentului fiindcă în plus a avut "şi idei, aducând o nouă generaţie în MAE, încercând să-l înnoiască folosindu-se de vechii diplomaţi. Despre Cristian Diaconescu, fostul director al Institutului Diplomatic Român spune că pe lângă profesionalismul său "cunoştea bine ministerul şi a ştiut să pună multe din lucruri la locul lor".
În ceea ce priveşte ultimele locuri, Vlad Nistor este de părere că "există două personaje care ar putea intra în discuţie": unul dintre ele este Adrian Ciroianu şi Teodor Baconschi. În opinia directorului Institutului de Studii Diplomatice, lui Cioroianu "din nefericire opinia publică din România i-a făcut o nedreptate majoră fiindcă nu era un diplomat de carieră sau nu avea o tradiţie, o istorie foarte importantă a legăturilor cu ministerul, dar cu mult mai multe abilităţi decât s-a crezut atunci că are pentru că gafele pe care Adrian Cioroianu le-a făcut faţă de gafele pe care Teodor Baconschi le-a făcut mai târziu, sunt minore".
Profesorul Nistor a amintit de "efectul de tsunami" pe care l-au avut vorbele lui Cioroianu legate de deportarea în deşert a infractorilor români şi de "cât de lipsită de reacţie a fost o afirmaţie cu mult mai gravă a lui Teodo