Băncile italiene, printre care "UniCredit" SpA şi "Intesa Sanpaolo" SpA, dar şi companiile controlate de stat, precum "Enel" SpA, s-ar putea confrunta cu reducerea ratingurilor din partea Standard & Poor"s (S&P), după ce agenţia de evaluare a retrogradat Italia pentru prima dată în ultimii cinci ani.
Săptămâna aceasta, S&P a redus ratingul de credit al Italiei de la "A+" la "A", cu perspectivă negativă, din cauza perspectivelor economice fragile şi a nivelului ridicat al datoriei guvernamentale.
"O revizuire în scădere a ratingurilor băncilor italiene este posibilă. Acestea au în portofoliu o mulţime de obligaţiuni guvernamentale, care îşi pierd valoarea, slăbind situaţia lor financiară", a declarat, citat de Bloomberg, Luca Peviani, director în cadrul companiei P&G SGR din Roma.
La rândul lor, analiştii CA "Cheuvreux" spun că am putea asista la o reducere a ratingului "Intesa", ca urmare a scăderii calificativului de credit al ţării.
În ultimele două luni, acţiunile celor mai mari bănci italiene au scăzut semnificativ la Bursa din Milano, afectate de temerile privind posibilitatea extinderii crizei datoriilor către Italia. Acţiunile celei mai mari bănci italiene, "UniCredit", s-au depreciat cu 53% anul acesta, iar titlurile "Intesa Sanpaolo", numărul doi în sectorul bancar italian, cu 48%.
La data de 30 iunie, "Intesa" deţinea obligaţiuni guvernamentale de 64,5 miliarde de euro, "UniCredit" - de 38,7 miliarde de euro, iar "Monte Paschi di Siena" SpA, a treia bancă italiană, de 25 miliarde de euro.
Preşedintele Asociaţiei Băncilor din Italia, Giuseppe Mussari, spune însă că, în ultimele săptămâni, S&P a confirmat ratingurile multor bănci din Italia şi "nu vede de ce calificativele ar fi modificate acum".
În luna mai, S&P a revizuit în scădere, la negativă, perspectiva ratingului "Intesa", "Mediobanca" şi pentru alte două băn