România va avea un plan B în dosarul Schengen. Declaraţia este făcută la RFI de şeful Departamentului Schengen din Ministerul de Interne, Marian Tutilescu. El spune că Bucureştiul ia în calcul inclusiv o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie. Tutilescu mai precizează că varianta de compromis este o aderare în trepte: în 30 octombrie cu frontierele maritime şi aeriene, urmând ca a doua decizie să fie luată anul viitor, până în 31 iulie.
Marian Tutilescu: Problema rămâne deschisă. Mingea se află deja în curtea preşedinţiei poloneze a UE, care poate să ia mai multe decizii, să trimită dosarul în Consiliul European de toamnă din octombrie, eventual să convoace sau să devanseze Consiliul JAI din octombrie, sunt mai multe alternative.
Rep.: Ce credeţi că se va întâmpla la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne de joi, 22 septembrie?
M.T.: Probabil se va discuta o variantă de proiect de decizie, agreată cu cvasi-majoritatea statelor membre. Probabil că Olanda şi Finlanda îşi vor spune punctul de vedere, rămâne de văzut care va fi, dacă şi-l vor menţine pe cel declarat acum, în preajma reuniunii sau dacă nu cumva vreuna dintre ele şi-a schimbat punctul de vedere şi apoi rămâne de văzut ce decizie va lua preşedinţia poloneză în continuarea procesului. Dar asta înseamnă că procesul nu se opreşte, rămâne în continuare pe agenda actuală a preşedinţiei poloneze. Aderarea la Schengen Marian Tutilescu, şeful Departamentului Schengen din MAI
Rep.: Deci aderarea în două etape este pe agendă?
M.T.: Sigur că da, de fapt despre asta discutăm. Proiectul de decizie asta vizează: o aderare începând cu 30 octombrie pe frontierele maritime şi aeriene şi o a doua decizie privind aderarea pe frontierele terestre, care va fi luată cel mai târziu în luna iulie anul viitor.
Rep.: Cum priviţi poziţia Finlandei, care s-a alătu