Directorul Institutului de Studii Diplomatice din cadrul Universităţii Bucureşti, profesorul Vlad Nistor, a spus, în emisiunea "Dezbaterile Rl", moderată de Sabina Fati, că, în cazul unui eşec al integrării în spaţiul Schengen al României în acest an, ar trebui să existe persoane care să-şi dea demisia, asumându-şi astfel rezultatul nefavorabil.
"Încă de la guvernul Văcăroiu încoace au existat situaţii în care unii miniştri, în perioade de rezervă internaţională, au încercat să explice lucrurile altfel decât s-au întâmplat. E o boală românească mult prea veche de care ar trebui să ne dezvăţăm. Românii nu au învătat că sunt situaţii în care demisia poate fi mai onorantă decât rămânerea în funcţie", a spus profesorul Nistor.
Cu toate că demisia ar fi soluţia cea mai bună, iar ministrul de externe ar trebui să fie unul dintre cei vizaţi, Vlad Nistor argumentează că mai sunt şi alte metode în sensul în care "ar trebui ca unu-doi-trei oameni, nu trebuie să fie neapărat miniştri, să iasă şi să spună că au greşit".
Întrebat dacă eşecul aderării în spaţiul Schengen s-ar putea răsfrânge asupra alegerilor de anul viitor, Vlad Nistor a explicat că "în funcţie de cum este împachetat" fiindcă "o asumare a vinei cuiva pentru acest eşec ar putea chiar să le folosească celor de la guvernare", în caz contrar existând riscul unor consecinţe negative.
Mai mult, Nistor a argumentat că, în cazul în care România nu va intra acum în spaţiul Schengen, "tot calendarul pe care organizatorii acestei aderări şi l-au propus este depăşit" şi ar trebui, prin urmare refăcut fiindcă "e greu de presupus că România nu va continua acest proces". În plus, "cei care au provocat criza vor fi nevoiţi să o dezamorseze" iar "cauzele refuzului vor trebui să fie precizate foarte bine".
După anunţul făcut de Olanda, şi Finlanda a anunţat că nu va vota pentru aderarea României şi Bu