Întrebați de reporterii "Adevărul Europa" dacă Germania va vota mâine împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen în prima fază (granițele aeriene și maritime), europarlamentarii germani au spus că nu pot confirma aceste zvonuri.
România și Bulgaria au șanse foarte slabe de a adera toamna aceasta la spațiul Schengen, chiar și doar cu granițele aeriene și maritime, în ciuda faptului că acestea erau așteptările politicienilor români și majorității oficialilor din Bruxelles. Olanda și Finlanda au anunțat deja că vor bloca acest proces în cadrul consiliului miniștrilor de interne și justiție (JAI) de mâine (22 septembrie). Conform unor surse europene, și Germania și Franța ar fi vrut să se alăture celor două, însă europarlamentarii lor, la doar o zi înaintea consiliului, nu pot confirma aceste zvonuri.
"Guvernul german este în favoarea unei aderări în trepte," a spus, pentru "Adevărul Europa" asistentul europarlamentarului german Ska Keller.
Acesta nu a confirmat zvonurile conform cărora și Germania și Franța și-ar folosi în consiliul de joi (22 septembrie) dreptul de veto pentru a ține România și Bulgaria la poarta Schengen.
Europarlamentarul german Philip Claeys a spus, de asemenea, că nu a primit deocamdată nicio confirmare a poziției Germaniei în consiliul miniștrilor de interne și justiție de mâine.
"Nu m-ar mira însă dacă această informație ar fi corectă. Au existat mai multe semne de întrebare cu privire la felul în care România și Bulgaria reușesc să păzească granițele externe ale Schengen," a spus Claeys.
"O altă problemă este populația rromă," mai spune acesta, "deși aceasta probabil că nu va fi menționată sau dezbătută deschis. Mulți alegători din țări precum Germania și Țările de Jos sunt îngrijorați de fluxul foarte mare de rromi care vin spre vestul Europei."
Nicio surpriză
Nici poziția Olande