Dispreţul faţă de muncă şi de educaţie, specific copiilor de bani gata, este copiat din ce în ce mai des ca „model de succes“. Sensul cuvântului beizadea s-a „deteriorat“ în ultimii 20 de ani, rangului înalt luându-i locul „băiatul lui tata“, un individ cu posibilităţi financiare, arogant şi needucat.
Dicţionarul explicativ al limbii române arată că beizadea înseamnă „fiu de domn; principe". Între timp, însă, termenul a căpătat un sens peiorativ, în prezent definind copilul de bani gata, în general ostentativ şi obraznic.
Înainte de Revoluţie, vreme de aproape două decenii, singurele beizadele ale României erau copiii familiei Ceauşescu. Fenomenul a luat însă amploare după 1990 - odată cu primii oameni de afaceri îmbogăţiţi peste noapte - şi s-a dezvoltat atât de mult, încât astăzi beizadeaua a devenit noul model social de succes. La această transformare a mentalităţii colective au contribuit decisiv criza de modele reale şi mediatizarea excesivă a nonvalorilor.
Schiţate de specialişti, trăsăturile generale ale beizadelei sunt lipsa de educaţie, incultura, dispreţul faţă de muncă, de lege şi de autorităţi şi, peste toate acestea, un nemărginit tupeu, cultivat de convingerea că totul i se cuvine. În cele mai multe cazuri, părinţii lor fiind foarte ocupaţi, primesc sume importante pe mână şi sunt lăsaţi de izbelişte, liberi să facă tot ce vor, inclusiv să încalce legea. În această ultimă situaţie, „are grijă tati", care intervine şi-şi scapă odrasla de ponoase. În consecinţă, copiii de bani gata nu se dezmint şi ies în evidenţă numai cu boacăne. Iar exemple sunt nenumărate.
Cu experienţă în „rele"
Ultimul caz care a provocat vâlvă în presă este cel al fraţilor Bogdan (32 de ani) şi Călin (27 de ani), copiii primarului Petru Roman din localitatea Deta (Timiş). Un scandal dintr-o noapte de beţie încheiată cu zgomote de săbii a scos la iveală