Graniţele vieţii reale sunt de multe ori forţate de jocurile pe calculator, care sunt de multe ori folosite pentru a găsi soluţii violente la problemele jucătorilor
Unii împătimiţi ai jocurilor trăiesc aceleaşi experienţe şi în lumea reală, asociind modul în care acţionează acolo cu nevoile pe care le întâmpină zi de zi, susţin cercetătorii citaţi de presa britanică. Fanii computerelor devin atât de cufundaţi în mediul virtual încât în realitate se comportă ca şi cum ar continua să se joace.
„Fenomenul de tranfer al jocurilor"
Cercetătorii de la mai multe universătăţi de prestigiu din lume (Trent University din Nottingham şi Universitatea din Stockholm) au definit acest lucru „fenomenul de tranfer al jocurilor", care rezultă din integrarea experienţelor video în viaţa reală.
Cercetarea pe care s-au bazat aceste rezultate a fost făcută pe interviuri profunde cu 42 de participanţi, cu vârste cuprinse între 15 şi 21 de ani, recrutaţi de pe forumurile împătimiţilor de jocuri video.
Astfel, s-a demonstrat faptul că aproape toţi subiecţii au avut gânduri involuntare, uneori chiar violente, în viaţa reală, în relaţie cu jocurile. „Soluţiile violente găsite pentru realitate sunt utilizate de câţiva jucători cel puţin doar la nivel de imaginaţie", arată studiul.
Fanii jocurilor sunt mult mai expliciţi. „Când joc am acces la arme. Acelaşi lucru aş vrea să se întâmple şi în viaţa reală, să am arme şi să împuşc lumea. Asta vreau să fac şi eu câteodtă cu oamenii care mă irită", a răspuns un băiat de 15 ani.