Arabia Saudită va cheltui 43 de miliarde de dolari pentru cetăţenii săi săraci şi pentru instituţiile religioase, iar locuitorii din Kuweit vor primi hrană gratuită timp de un an. De asemenea, funcţionarii publici din Algeria vor primi o mărire de salariu de 34%, în timp ce oraşele situate în deşert din Emiratele Arabe Unite se vor bucura curând de electricitate neîntreruptă. Acestea sunt promisiunile făcute cetăţenilor, după revoltele pro-democraţie din Tunisia, Egipt şi Libia care au răsturnat conducătorii, şi care s-au răspândit în Yemen şi Siria.
Ţările membre ale OPEC vor câştiga în acest an 1 trilion de dolari, potrivit Departamentului de Energie din Statele Unite, în contextul în care preţul coşului petrolier al ţărilor membre ale Organizaţiei a depăşit 100 de dolari pentru cea mai lungă perioadă de până acum.
Spre deosebire de anii trecuţi, când Abu Dhabi a cumpărat clubul de fotbal Manchester City, iar Qatarul a achiziţionat o participaţie la producătorul auto de lux Porsche SE, acum statele din zona Golfului au promis că vor cheltui 150 miliarde de dolari pentru cetăţenii lor. Însă, pentru a putea să îşi menţină promisiunile, ţările vor trebui să ţină preţul petrolului West Texas Intermediate la peste 80 de dolari barilul, potrivit Bank of America.
Pe termen lung este nevoie de reforme importante
"Creşterea puternică a fondurilor acordate cetăţenilor pentru a putea stăpâni presiunile sociale are potenţialul să evite revoltele în majoritatea ţărilor, însă pe termen lung este nevoie de reforme importante pentru a susţine creşterea economică şi crearea de locuri de muncă", a explicat Jean-Michel Saliba, economist în cadrul Bank of America.
El a mai spus că, fără aceste cheltuieli, protestele din Golf ar putea, eventual, să transforme aceste state în monarhii constituţionale.
Preţul coşului petrolier al OPEC, o