* Interviu cu oficialii "Lockheed Martin"
Reporter: Care sunt, în prezent, relaţiile comerciale dintre România şi Lockheed Martin?
Lockheed Martin: Noi cooperăm cu guvernul României încă din 1995, pe o gamă largă de aplicaţii: sisteme meteorologice naţionale, sistemul hidrologic, gestiunea spaţiului aerian, gestiunea traficului de aeronave, îmbunătăţiri pentru avioanele C-130, radare. Cel mai recent, în 2008, Lockheed Martin şi Ministerul Român al Apărării au semnat un contract pentru producţia în colaborare a 19 sisteme Radar de Supraveghere Multi-Misiune TPS-79(R), pentru Faza a II-a a programului "Astuparea breşelor". Lockheed Martin construieşte componentele radar şi subansamblurile radar pentru 17 sisteme Radar de Supraveghere Multi-Misiune. În cooperare cu Lockheed Martin, firma românească UTI Systems S.A. a furnizat componente şi subansambluri TPS-79, inclusiv pachetele de transport şi de comunicare. Lockheed Martin are o lungă istorie de parteneriate în întreaga lume, inclusiv cu guvernul României.
Reporter: Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti, a declarat că achiziţionarea de aparate noi de zbor ar ajuta linia de producţie Lockheed Martin. Ce înseamnă "ar ajuta linia de producţie Lockheed Martin"?
Lockheed Martin: În ceea ce priveşte linia noastră de producţie, există o comandă neexecutată de 57 de avioane F-16, ceea ce va prelungi producţia până în trimestrul al treilea din 2013.
Reporter: Care este preţul unui avion cu reacţie F16 nou?
Lockheed Martin: Răspunsul depinde de mai mulţi factori, inclusiv de ceea ce presupune definiţia, opţiunile de configurare, termenul de livrare, tarifele de producţie, baza de afaceri, factorii de risc etc. Preţul standard (unit recurring flyaway - URF) pentru un avion nou "Block 50" este de aproximativ 40 de milioane de dolari, la cursul din 2009. Preţul standard (URF) incl