Are un potenţial turistic uriaş. Şoseaua nou asfaltată dintre Novaci (Gorj) şi Sălişte (Sibiu) are 120 km, dintre care 30 km la peste 2.000 de metri. Priveliştea te lasă mut de uimire. Sursa: REMUS SUCIUSursa: REMUS SUCIUSursa: REMUS SUCIUSursa: REMUS SUCIUSursa: REMUS SUCIUSursa: REMUS SUCIUSursa: REMUS SUCIUSursa: REMUS SUCIUSursa: REMUS SUCIU
1 /.
Absolut toţi turiştii întâlniţi şi chestionaţi de EVZ pe Transalpina au declarat că acest drum este mai frumos decât Transfăgărăşanul. Ruta place în special pentru că merge mai mulţi kilometri prin sălbăticie (drumul are în total aproximativ 120 de kilometri, dintre care mai bine de 80 sunt străbătuţi în natură), oferă mai multe puncte cu panorame unice şi, deloc de neglijat, asfaltul este mai bun, transformarea din drum de ţară în şosea adevărată fiind începută în 2009.
În Rânca, pensiunile se înmulţesc exponenţial
Se spune că pentru a admira mai bine tot ceea ce are de oferit Transalpina, este mai bine să parcurgi şoseaua de la Sud la Nord. Aşa am făcut şi noi. În Novaci, lumea începe să simtă efectele reabilitării drumului. Până şi la cârciuma de la intersecţia cu drumul spre Târgu Jiu sau Bumbeşti, numărul de clienţi a crescut în ultima vreme cu 25%, după cum spune barmaniţa de aici.
Necazul localnicilor din Novaci este însă că majoritatea turiştilor se opresc sus, în staţiune, la Rânca (1.600 de metri altitudine). Din satul subcarpatic drumul începe să urce brusc spre staţiunea amintită.
În mai puţin de 10 minute, urechile ţi se înfundă şi te trezeşti la sute de metri înălţime faţă de punctul de plecare. Pe la jumătatea distanţei dintre Novaci şi Rânca apare şi primul "popas" la care eşti îmbiat să cumperi în special miere. Copacii sunt din ce în ce mai rari şi, după vreo alte 10 minute ajungi pe culmea sudică ce domină Rânca.
În staţiune ţi se pare că numărul pensiunilor afl