Cinci cetăţeni maghiari cu vârste cuprinse între 28 şi 41 de ani au fost ieri trimişi în judecată de procurorii de la Crimă Organizată, după ce s-a stabilit că au creat statului un prejudiciu de peste 1,3 mil. euro prin creditarea fictivă a unor societăţi comerciale preluate de la trei cetăţeni sârbi.
Potrivit comunicatului Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Oradea, cetăţenii maghiari Attila Klaris (41 ani), Bela Badari (32 ani), Imre Duzs (34 de ani), Laszlo Schreiber (28 de ani) şi Ferenc Fabok (40 de ani) sunt trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.
În fapt, anchetatorii au reţinut că inculpaţii Klaris Attila şi Badari Bela au constituit un grup infracţional organizat transfrontalier, la care au aderat şi inculpaţii Duzs Imre, Schreiber Laszlo şi Fabok Ferenc, în scopul obţinerii unor beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.
"Din dispoziţia inculpaţilor Klaris Attila şi Badari Bela, liderii grupului, ceilalţi trei inculpaţi au preluat, de la cetăţeni sârbi, un număr de cinci societăţi comerciale, pe care le-au folosit în activitatea infracţională", notează procurorii DIICOT, precizând că inculpaţii au evidenţiat în actele contabile ale societăţilor comerciale cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni comerciale reale, precum şi facturi de achiziţie mărfuri din spaţiul intracomunitar, deşi în realitate mărfurile nu au fost livrate în România.
În ceea ce priveşte infracţiunea de spălare de bani, anchetatorii au reţinut că cele cinci persoane au creditat societăţile comerciale şi au transferat, în mod nelegal, din contul acestora, sumele de aproximativ 600.000 de euro, 300.000 dolari şi 18.000.000 forinţi, către alte societăţi, în scopul disimulării proveni