A mai rămas o lună până când recenzorii vor începe să ne bată la uşă. Recensământul populaţiei şi al locuinţelor este programat să se desfăşoare în perioada 20-31 octombrie, în întreaga ţară. Participarea la această acţiune nu este opţională, statul impunând amenzi pentru persoanele care vor refuza să răspundă la chestionar sau care vor da informaţii greşite sau incomplete.
Aceştia riscă amenzi cuprinse între 200 şi 1.000 de lei, conform hotărârii de guvern care prevede organizarea recensământului populaţiei şi al locuinţelor din toamna acestui an.
Preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Vergil Voineagu, a declarat, la o conferinţă de presă care a avut loc în luna iulie, că oamenilor le este frică să declare în special datele reale privind veniturile pe care le realizează şi sursele acestora. Însă, când recenzorii le explică la ce sunt folosite datele, populaţia devine mai receptivă, a mai spus şeful INS.
Recenzorii care vor face erori vor plăti. Dacă nu vor respecta confidenţialitatea datelor declarate de oameni, vor achita amenzi cuprinse între 5.000 şi 1.500 de lei.
Ultimul recensământ a fost realizat în anul 2002.
Voineagu a precizat că, pe baza informaţiilor culese în timpul recensământului, vor fi elaborate politici publice legate de construcţia de şcoli, reţele de apă şi canalizare sau locuri de joacă pentru copii. Practic, pe baza acestor informaţii, vom şti exact care sunt nevoile diferitelor comunităţi din România, iar autorităţile locale sau centrale îşi vor putea canaliza eforturile în direcţia dorită de cetăţeni.
Potrivit şefului INS, recensământul de probă, care a fost organizat în luna mai 2011, a prefigurat că rezultatele recensământului vor indica o scădere a populaţiei cu 1,5 milioane de persoane.
Cine se înregistrează la recensământ
Principal