Bursa de la Bucureşti a avansat cu 0,6%, susţinută de creşterile de pe bursele externe, pe o lichiditate salvată de tranzacţiile speciale cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au reprezentat 90% din rulajul total.
"Cât timp pieţele mature sunt foarte sensibile la dezvoltările noi apărute pe subiectul datoriilor suverane, reacţia unei burse foarte mici precum cea de la Bucureşti este de expectativă. Aceasta se manifestă prin volume foarte reduse de tranzacţionare şi printr-o sincronizare a mişcărilor cu bursele mature, dar cu amplitudini mai ridicate înregistrate la Bucureşti, mai ales în cazul scăderilor pieţelor. Explicaţia constă în faptul că piaţa noastră este condusă practic de capitalul străin care în prezent poate găsi oportunităţi de plasament pe pieţele mature în condiţii de rentabilitate potenţială rezonabilă, precum şi de lichiditate sensibil mai atractivă", a declarat Mihai Iulian Căruntu, şeful Departamentului de Cercetare Pieţe de Capital al BCR.
Deşi preţurile celor mai multe acţiuni au revenit pe creştere uşoară spre jumătatea sesiunii, influenţate pozitiv de evoluţia pieţelor europene, majoritatea jucătorilor de la BVB au rămas pe poziţii de aşteptare.
Evoluţia pieţelor europene a fost susţinută de ştirea că Grecia a plătit în condiţii normale două cupoane ajunse la scadenţă, în valoare de 769 milioane euro.
Potrivit analistului, bioritmul investitorilor este într-un echilibru fragil, iar orice ştire/comentariu/interpretare dintr-o sursă avizată pe tema Greciei determină o mişcare oarecum exagerată a pieţelor într-o direcţie sau alta.
"Acesta va fi un mod de a supravieţui al pieţelor financiare atât timp cât un faliment controlat este evitat, ceea ce va face ca preţul plătit, acela al incertitudinii, să fie cel al menţinerii unei volatilităţi ridicate pe termen mediu şi lung. Nu cred că falimentul Greciei s