Condiţiile de acordare a finanţărilor pe fonduri structurale au fost schimbate printr-un ordin al Ministerului Finanţelor. Oamenii de afaceri braşoveni spun că sunt dezavantajaţi de modificări şi îi cer ministrului braşovean Ialomiţeanu să revină asupra deciziei, care le reduce prefinanţarea.
Noul ordin emis de minister a început să se aplice în luna septembrie a acestui an şi a modificat radical modalitatea de acordare a prefinanţării în cazul proiectelor derulate cu bani europeni. Dacă până acum, contractele încheiate în baza fondurilor structurale şi de coeziune erau prefinanţate cu 30% din sumă, noile reglementări prevăd ca prefinanţarea să fie de doar 10% şi să fie acordată eşalonat. Oamenii de afaceri braşoveni sunt de părere că ordinul dă peste cap contractele aflate în derulare.
„Ministerul a diminuat prefinanţarea în cazul contractelor aflate în derulare, ceea ce înseamnă să schimbi regulile jocului, în timpul jocului. Agenţii economici care au încheiat astfel de contracte nu pot să îşi continue proiectele după vechile calcule şi trebuie să îşi modifice radical strategia. Rugămintea pe care i-o adresez concitadinului nostru, domnului Ialomiţeanu, este de a reconsidera aceste reglementări, pentru a nu ne trezi mai târziu că s-a făcut o greaşeală, cum s-a întamplat şi în cazul măririi TVA-ului", a spus Nicolae Ţucunel, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov.
Obligaţi să restitue banii
Ordinul Ministerului Finanţelor mai dă o lovitură firmelor implicate în derularea proiectelor pe bani europeni care au luat banii de prefinanţare în vechile condiţii, însă nu au apucat să îi cheltuiască.
„Sunt afectate două treimi dintre contracte. România a încasat prefinanţările aferente perioadei 2007-2013, cu promisiunea de a le acorda beneficiarilor. Prin noile măsuri, sunt puse în pericol proiectele deja pornite, iar o parte dintre b