Criza datoriilor din Europa a mărit expunerea la risc a băncilor din regiune cu 300 miliarde de euro, iar acestea trebuie recapitalizate, posibil şi prin intermediul Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară, pentru a putea suporta eventualele pierderi, potrivit FMI, transmite Reuters, potrivit Mediafax.
FMI a efectuat în raportul privind stabilitatea financiară mondială publicat miercuri o aproximare a creşterii riscurilor suportate de bănci în ultimii doi ani, din cauza crizei datoriilor suverane.
Raportul nu include o evaluare a necesarului de capital al băncilor, care ar trebui determinat prin teste complete de stres, care să identifice activele din valanţele contabile, veniturile şi pierderile.
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a fost criticată la începutul acestei luni de oficiali europeni, după ce a făcut apel pentru recapitalizarea băncilor din Europa.
Presa a relatat luna trecută că FMI a identificat un deficit de capital de 200 de miliarde de euro pentru bănci, dar oficiali europeni au insistat că cifra este exagerată, iar băncile din regiune dispun de un capital solid.
Testele de stres efectuate în iulie în Europa au arătat că numai opt bănci au capital insuficient, deficitul cumulat fiind de numai 2,5 miliarde de euro, dar cifrele au fost criticate de unii analişti şi politiceni.
Raportul publicat miercuri arată că suma de 200 de miliarde de euro nu este o măsură strictă a deficitului de capital.
În schimb, FMI a evaluat creşterea expunerii la risc, odată cu scăderea preţurilor obligaţiunilor suverane.
Din totalul de 300 de miliarde de euro, 200 de miliarde de euro provind din datoriile unor ţări, respectiv 60 de miliarde de euro din datoriile Greciei, 20 de miliarde euro din cele ale Irlandei şi Portugaliei. Alte 120 de miliarde de euro reprezintă expunerea la datoriile Belgiei, Spaniei şi Ita