Două clasamente realizate în ultimele săptămâni de Ziarul Financiar - topul celor mai mari 100 de companii controlate de antreprenori români şi topul celor mai mari 35 de companii la stat - au scos la iveală un rezultat comparabil la nivelul cifrelor de afaceri, respectiv 10-11 miliarde de euro.
Astfel, primii 100 de antreprenori români au avut în 2010 afaceri cumulate de 11 mld. euro, nivel apropiat de cel raportat în acelaşi an de cele mai mari 35 de companii controlate de stat.
Asemănările dintre cele două clasamente se opresc însă la cifra de afaceri, pentru că antreprenorii români au învăţat că fără profit nu pot supravieţui pe piaţă în timp ce companiile din energie, transporturi sau minerit din portofoliul statului au acumulat pierderi de aproape 500 mil. euro anul trecut.
Astfel, din cele 35 de companii de stat analizate, 13 au înregistrat pierderi anul trecut, acestea ridicându-se la un nivel total de aproape un miliard de euro. Liderul acestui clasament al minusurilor este CFR SA (pierderi de 300 mil. euro), urmat de Compania Naţională a Huilei, CFR Marfă, Termoelectrica, TAROM, Oltchim, Poşta Română, CFR Călători, Complexul Energetic Turceni şi SNLO.
În cele mai multe cazuri, companiile analizate şi-au mărit pierderile comparativ cu 2009, astfel că eternele discuţii despre restructurarea şi eficientizarea firmelor de stat au rămas doar la stadiul de vorbe.
La partea opusă însă sunt şi companii care înclină puţin balanţa în favoarea statului român, aşa cum este cazul Romgaz, Transgaz sau Hidroelectrica.
Cele 100 de companii controlate de oameni de afaceri români au avut anul trecut un profit cumulat de 430 mil. euro, respectiv o marjă de aproape 4%, iar numai nouă companii din 100 au fost pe pierderi. Spre comparaţie, 14 companii deţinute de români au fost pe pierderi în 2009 . Deşi nu au avut spr