Băncile din Spania şi Italia reduc creditarea şi împovărează facturile de plată ale clienţilor pentru că undele de şoc ale crizei datoriilor suverane le majorează costurile de împrumut, transmiţând astfel o parte din efectele crizei datoriilor suverane în economia reală, scrie Bloomberg.
"Nu pot da cu împrumut ceea ce nu au. Băncile sunt foarte deştepte în a găsi noi căi de a ne taxa mai mult", spune Francesc Elias, proprietarul unui producător de pompe şi filtre din apropierea Barcelonei, care a pus în aşteptare un proiect de 100.000 de euro de a deschide un birou în Bahrain deoarece nu a putut accesa un împrumut la un preţ pe care şi-l poate permite.
Randamentele obligaţiunilor de stat spaniole şi italiene au crescut în acest trimestru la niveluri nemaivăzute de la formarea zonei euro în condiţiile în care Grecia se chinuie să evite intrarea în incapacitate de plată, ceea ce duce costurile de asigurare a datoriilor împotriva defaultului pentru băncile din regiune la niveluri record. Creşterea acestor costuri face ca băncile să întâmpine probleme la vânzarea de obligaţiuni.
Spania plăteşte dobânzi de 5,35% pentru împrumuturi pe zece ani, comparativ cu media de 4,07% în prima jumătate a anului trecut.
Pentru Italia, dobânda se ridică la 5,65%, faţă de 4,05% anul trecut.
Ca urmare, bănci precum Santander, cea mai mare instituţie de credit spaniolă, trec povara costurilor mai mari de finanţare în seama clienţilor. Marja de dobândă a creditelor spaniole (indicator al eficienţei cu care sunt utilizate activele aducătoare de dobânzi din portofoliul unei banci) a avansat de la 3,37% în decembrie la 3,63% în iunie, în timp ce dobânda medie pe care o plătesc băncile pentru depozitele atrase a scăzut de la 1,54% la 1,32%. UniCredit, cea mai mare bancă italiană, a anunţat la începutul lunii august că alege cu mai multă atenţie cui împrumută şi că