Gradul mediu de solvabilitate al pietei in 2010 era de 2,21 pentru asigurarile generale si de 4,29 pentru viata, peste nivelul minim impus de lege, cifre care s-au mentinut in ultimii 5 ani si atesta stabilitatea pietei de asigurari, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Cristian Constantinescu, candidatul initial al PDL pentru functia de presedinte al CSA, a afirmat luni in timpul audierilor la comisiile parlantare reunite ca problemele industriei asigurarilor au fost tratate cu superficialitate de autoritatea de reglementare.
El adaugat ca mai multe societati de profil sunt in sunt in stare de insolventa, insa nimeni din conducerea CSA nu si-a asumat curajul sa semneze "certificatul de deces" al acestora.
CSA resping acuzatiile aduse de Cristian Constantinescu cu privire la activitatea desfasurata de autoritate de supraveghere si conducerea acesteia in ultimii ani, cu privire la normele emise, dar si la capacitatea financiara a companiilor de asigurari. "Domnul Constantinescu nu isi sustine acuzatiile cu dovezi concrete, ci incearca sa dea un iz de credibilitate afirmatiilor sale speculand in acest sens opinia publica creata artificial, mai ales in ultimele luni, cum ca piata de asigurari nu ar fi stabila financiar".
Potrivit autoritatii, statele membre UE sunt obligate sa aplice modelul de solvabilitate Solvency I, care prevede ca o societate de asigurare este considerata solvabila daca are marja de solvabilitate disponibila mai mare sau cel putin egala cu marja minima, deci raportul dintre aceste doua marje (gradul de solvabilitate) este de cel putin 1.
In Romania, la nivelul anului 2010, gradul mediu de solvabilitate al pietei era de 2,21 pentru activitatea de asigurari generale si de 4,29 pentru cea de asigurari de viata, cu mult peste nivelul minim impus de lege. Acest grad s-a mentinut la aceleasi valori i