Grecia intensifica masurile de austeritate pentru a face pe placul creditorilor internationali; FED-ul intervine din nou in economia americana si subliniaza dimensiunile dezastrului; 7 banci italiene au fost retrogradate de catre S&P, din cauza expunerii pe datoria de stat - aceastea sunt principalele stiri din presa economica internationala de joi.
Grecia a adoptat masuri si mai dure de austeritate pentru a se asigura ca nu va ramane fara bani luna viitoare, in conditiile in care FMI a avertizat ca actuala criza a datoriilor suverane din Europa risca sa determine o gaura enorma in capitalul bancilor.
Cabinetul grec a decis reducerea pensiilor mari cu pana la 20 de procente, trimiterea a 30.000 de angajati in somaj tehnic, micsorarea pragului peste care se plateste impozitul pe venit si extinderea taxelor pe proprietati imobiliare, imformeaza Reuters.
Noile masuri sunt menite sa convinga autoritatile internationale in privinta determinarii Greciei privind implementarea noilor masuri de austeritate, astfel incat sa poata obtine 8 miliarde de euro, necesari platii - luna viitoare - a datoriilor guvernului elen.
Grecia este in avangarda crizei europene care include atat Irlanda, cat si Portugalia, amenintand totodata Italia, Spania si unele dintre cele mai mari banci europene, riscand astfel sa impinga Europa din nou in recesiune.
S&P retrogradeaza 7 banci italiene
Agentia de rating Standard&Poor's a redus ratingul pentru creditele de termen lung al celor mai mari banci italiene, printre care Intesa Sanpaolo si Mediobanca, in aceeasi linie cu retrogradarile venite saptamana aceasta pentru creditele obtinute de guvernul italian.
S&P a retrogradat 7 banci de la nivelul A+ la nivelul A, mentinand prognoze negative pentru acestea. UniCredit, cea mai mare banca italiana dupa valoarea activelor