O uzină computerizată acţionează sub gazonul clujean, menţinând temperatura ierbii la 4 grade Celsius, indiferent de vreme. Zăpada se va topi instantaneu. La Bucureşti nu există aşa ceva. Sursa: MIHAI ŞOICA
Noul stadion Cluj Arena are cel mai modern gazon din România. Firma care a montat gazonul susţine că tehnologia folosită este de ultimă generaţie şi a fost folosită pentru prima dată pentru gazoanele la terenurile de fotbal pe care s-a disputat Campionatul Mondial de fotbal din Africa de Sud.
Dedesubtul păturii de iarbă se află o adevărată uzină, spun cei care au participat la construcţia stadionului. Sistemele de drenaj şi de încălzire vor permite desfăşurarea partidelor de fotbal chiar şi atunci când afară vor fi -30 de grade. Sistemul de încălzire a gazonului va face ca la suprafaţa ierbii, când afară va fi un ger cumplit, să existe o temperatură de 4 grade Celsius.
Sub Cluj Arena au fost montate şi sisteme de drenaj care să permită scurgerea apelor de ploaie în mod uniform şi foarte repede. Cu ajutorul acestui sistem de drenaj, apa de ploaie nu va mai aduce după sine şi celebra mocirlă, arhicunoscută pe stadioanele din România. "Am montat un sistem de drenaj principal transversal la distanţă de zece metri unul faţă de altul. Mai există un alt sistem de drenaj longitudinal care este montat la o distanţă de 1,5 metri unul de celălalt. Noul sistem de drenaj va permite scurgerea apelor în mod uniform, mult mai repede, într-un sistem de colectare care va are evacuarea în sistemul public de canalizare", explică Mircea Crăciun.
50 de kilometri de fire electrice pentru încălzirea ierbii
Constructorii au montat şi un sistem de încălzire care, dacă ar fi întins, ar măsura 50 de kilometri lungime, adică distanţa dintre Bucureşti şi Ploieşti. Dacă pe Naţional Arena din Bucureşti sistemul de încălzire se face pe bază