Berea previne infarctul, diabetul, osteoporoza şi demenţa, fără să îngraşe, arată ultimele studii. Hidratează ca apa, iar cea fără alcool, stimulează lactaţia şi creşte calitatea laptelui matern. Sursa: REUTERS
În cantităţi moderate (1-2 pahare pe zi femeile şi 3-4 pahare bărbaţii), berea menţine inima sănătoasă şi infarctul, reglează glucoza din sânge şi ţine diabetul la distanţă, menţine oasele puternice şi combate demenţa. Hidratează la fel ca apa şi, în varianta fără alcool, stimulează lactaţia la femeile care alăptează. Nu face burtă, atât timp cât nu depăşiţi limita. Beneficiile sunt maxime pentru 20 de grame de alcool pe zi, însă consumul a peste 70 de grame are efect invers şi este periculos pentru sănătate.
Toate aceste date au fost prezentate la Bruxelles, cu ocazia celui de-al VI-lea Simpozion european privind berea şi sănătatea, la care au participat reputaţi specialişti în medicină, nutriţie şi alimentaţie din Europa.
1. Combate bolile de inimă
De departe, inima este cea mai mare "beneficiară" a consumului de bere. Băutura scade colesterolul "rău" şi îl creşte pe cel bun, împiedicând coagularea sângelui şi formarea cheagurilor de sânge, iar antioxidanţii pe care îi conţine menţin elasticitatea vaselor. Toţi aceşti factori previn depunerea plăcii de aterom pe artere şi implicit, reduc riscul de infarct miocardic, atac cerebral şi alte boli cardiovasculare.
"O meta-analiză din 2002 a mai multor studii a arătat că, indiferent de cantitate, vinul reduce cu 32% riscul cardiovascular, iar berea, cu 22%. Recent, un alt studiu care a luat în calcul şi dozele, a arătat că şi berea, şi vinul protejează inima în aceeaşi măsură", a declarat medicul Licia Iacoviello, de la "Naples University", Italia.
2. Reglează glucoza din sânge şi previne diabetul
Consumul moderat de bere reglează m