Luna octombrie nu va abunda în precipitaţii, dar specialiştii din domeniul agricol cred că recolta de anul viitor ar putea fi pusă în pericol dacă seceta se va prelungi până în decembrie.
Guvernul României stă în aceste zile cu ochii spre cer. Dacă seceta se prelungeşte după 2 octombrie - atrage atenţia premierul Emil Boc - e posibil ca România să recolteze cantităţi mai mici de cereale anul viitor. Şi asta pentru că, susţin oficialităţile, seceta din acest moment se suprapune exact perioadei de însămânţări, care a început în primele zile ale lunii septembrie şi se va încheia în a doua parte a lunii octombrie. Veştile pentru octombrie nu se anunţă prea bune. De la Administraţia Naţională de Meteorologie am aflat că nici după 2 octombrie nu se vor repezi ploile peste România. Se aşteaptă cantităţi infime de precipitaţii în prima săptămână a lunii viitoare, cu precădere în nordul ţării şi la munte.
Totuşi, specialiştii din agricultură susţin că e prea devreme să intrăm în panică. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Agricultură, Dragoş Frumosu, consideră că pagube însemnate pentru recolta de anul viitor ar apărea doar dacă seceta s-ar prelungi până în decembrie anul acesta. Asta ar însemna pierderi de până la 30% din viitoarea recoltă. Situaţia de acum, ca şi din alţi ani - meteorologii spun că seceta actuală seamănă cu cea din 2006 - scoate însă în evidenţă altă problemă majoră a României: lipsa irigaţiilor. „De patru ani există un program pentru reabilitarea sistemului de irigaţii. Nu s-a făcut nimic. Canalul Siret - Bărăgan nu a fost încă finalizat", arată Frumosu. Până în 1989, 40% din suprafaţa agricolă a României era irigată, mai ales Bărăganul şi Dobrogea.
Cu ochii spre cer până în 2014
În aceste condiţii, lipsa ploilor nu pare a fi principalul motiv al pagubelor din agricultură. Din cele zece milioane de hectare de teren arabil ale