Producătorii de medicamente consideră că noua taxă de clawback aprobată miercuri de către Guvernul României este nesustenabilă şi ameninţă că această situaţie va duce la "scăderea atractivităţii României pentru companiile străine".
"Industria de medicamente nu poate susţine taxa aprobată ieri de către Guvernul României, care prevede că diferenţa dintre bugetul alocat de autorităţi şi consumul de medicamente să fie suportată 100% de producătorii de medicamente: anul trecut, de exemplu, a fost alocată o sumă pentru consumul de medicamente cu peste 1 miliard lei mai mică decât necesarul real de medicamente", se arată în comunicatul de presă emis de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).
Ladislau Ritli, ministrului Sănătăţii, consideră că noul mecanism clawback are efect reglator, controlează depăşirea bugetului, permite un echilibru bugetar, împiedică apariţia arieratelor şi va creşte veniturile bugetare.
O altă componentă a Ordonanţei prevede recuperarea sumelor datorate pentru medicamentele vândute anterior intrării în vigoare a acestui act normativ, respectiv pentru vechiul sistem clawback.
"Se cunoaşte că există un mod de clawback care nu funcţionează din anul 2009 - Ordonanţa 104 - şi care nu şi-a atins obiectivele. De fapt era bazată pe principiul unei taxe aplicată volumului de vânzări pentru toate medicamentele. Aici a fost o rezistenţă din partea producătorilor şi nu s-au plătit aceste taxe. S-au obţinut numai 5% din volumul acelor sume care au fost planificate, respectiv 25 de milioane de lei, în loc de 500 milioane de lei. Aplicând această ordonanţă(n.n. adoptată astăzi), ANAF-ul va gestiona, va administra creanţele făcute din anii precedenţi şi sperăm că aceste 500 de milioane, în curând, vor intra în bugetul nostru", a declarat ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli.
Pe de altă parte,