Livingurile au fost golite de bibliotecile pline cu cărţi. Locul lor a fost luat de muţunache şi vaze colorate. Doar intelectualii îşi mai declară iubirea eternă pentru parfumul hârtiei tipărite. Sursa: Northfoto
În sufrageriile comuniste, actualele livinguri capitaliste, piesa centrală a designului interior era biblioteca. Un semn de bogăţie, pentru unii intelectuală, pentru alţii - materială.
Astăzi, în secolul termopanului, canapelelor din piele şi al mobilierului din prefabricate, biblioteca a dispărut, iar odată cu ea şi cărţile. Cei care au fost interesaţi pe timpul comunismului să fie doar în ton cu moda şi să-şi cumpere cărţi pe culori, să le aranjeze pe raft după dimensiuni, au "scăpat" de ele.
O parte au luat drumul anticariatelor, altele au ajuns direct la gunoi. Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Eminescu sau Ion Creangă nu-şi mai găsesc locul în sufragerie.
"A trebuit să le arunc"
Ioana are două corpuri mari de bibliotecă, întinse pe doi pereţi din sufragerie. Cam un sfert le-a moştenit de la părinţi, iar restul le-a cumpărat de-a lungul timpului. "Aveam şi multe manuale, diferite cărţi şi cărticele, le strângeam pe toate. Erau peste tot, sub masă, unele sub pat, pe lângă televizor."
De curând s-a apucat de zugrăvit, iar cărţile au devenit instant o povară: "Nu ştiam pe unde să le mai pun şi unde să le mai mut. M-am hotărât să ţin doar o parte, cât încap în bibliotecă, pentru că nu renunţ la ea. Am chemat un anticar să ia câteva dintre ele. A analizat titlu cu titlu, iar din câteva sute a ales vreo 10 pe care mi-a dat 30 de lei. Restul n-am avut cui să le dau. A trebuit să le arunc".
Alex a primit moştenire de la părinţi un apartament cu trei camere, o mobilă veche şi o bibliotecă cu câteva sute de cărţi. Din living au dispărut toate. "Am vrut cât mai simplu, fără multă mobilă", spune tânărul. Cărţile le-a dat gratis la