Primăria Craiova ar putea să-i lase fără case pe proprietarii care nu-şi repară faţadele imobilelor pe care le deţin în zona centrală a municipiului
Aprobarea - în şedinţa extraordinară de marţi a Consiliului Local Craiova - a proiectului de reamenajare pe bani europeni a centrului istoric al municipiului a readus în discuţie problema reabilitării faţadelor.
„Părerea mea este că realizarea acestei zone centrale numai în ceea ce priveşte pavimentul, iluminatul public şi obiectele de mobilier urban nu este suficientă, câtă vreme faţadele clădirilor vor rămâne în starea în care se află astăzi. Eu aş ruga executivul să facă inventarierea clădirilor cu faţade depreciate şi să facă demersurile către proprietari să şi le repare. Tot legea spune că în cazul în care faţadele nu sunt reparate de către proprietari, prin alocarea unor surse de la bugetul local, se poate trece la repararea acelor faţade, urmând ca pe parcurs să recuperăm banii de la proprietari. E un moment bun ca să facem un lucru unitar, pentru că e păcat să lăsăm nişte faţade depreciate după ce realizăm un ambient atent studiat şi care, în mod sigur, va da satisfacţie“, a spus în şedinţa legislativului local consilierul Emilian Ştefârţă.
„Domnul Ştefârţă a venit cu o propunere suplimentară legată de reabilitarea faţadelor clădirilor, care este absolut necesară, şi la următoarea şedinţă o să vin cu o propunere şi mai îndrăzneaţă în această privinţă, pentru că dacă refacem numai partea de infrastructură şi nu refacem şi clădirile, practic lucrurile rămân făcute doar pe jumătate“, a promis viceprimarul Mărinică Dincă.
Cine nu repară rămâne fără casă
Practic, Primăria Craiova are patru variante pentru reabilitarea faţadelor din centrul istoric, în acelaşi timp sau chiar înaintea implementării proiectului de transformare a centrului Craiovei în zonă pietonală. Cel mai simp