Compania austriacă OMV, proprietarul Petrom, va decide cât să investească în România în următorii 10 ani în funcţie de cadrul fiscal. Cel mai important subiect pentru OMV şi Petrom este nivelul redevenţelor din 2014, când expiră facilitatea prin care aceste taxe sunt la nivelul din 2004.
În contractul prin care au cumpărat Petrom, austriecii de la OMV au inclus o clauză foarte bună pentru ei: timp de 10 ani, până în 2014, revedenţele pentru producţia de ţiţei şi gaze rămân la nivelul din 2004. Acum, a venit vremea pentru OMV să-şi creioneze strategia pentru următorii 10 ani, odată cu schimbarea omului-cheie din companie, directorul general executiv.
Gerhard Roiss, noul CEO al OMV, s-a întâlnit în ultima lună atât cu preşedintele Traian Băsescu, cât şi cu premierul Emil Boc. „Am discutat cu cei doi despre necesitatea promovării unui cadru legal până la jumătatea anului 2012. Pentru a ne face o strategie pe 10 ani, avem nevoie de stabilitate legislativă. Investiţiile depind de ceea ce găsim aici", a declarat, ieri, Gerhard Roiss.
Noi descoperiri de petrol şi gaze
Întrebat dacă au fost iniţiate discuţiile privind nivelul redevenţelor din 2014, Roiss a precizat că nu încă, dar că această temă este foarte importantă pentru companie. „Când vorbim de o strategie pe 10 ani, trebuie să ştim care va fi nivelul de taxare, pentru că de asta depind veniturile", a subliniat şeful OMV.
El a dat exemplu de o măsură luată de Guvern care i-a determinat să continue investiţiile: prelungirea în urmă cu o lună a 10 licenţe de explorare. Nivelul redevenţei plătite în România este cu atât mai important pentru companie, cu cât noua strategie a întregului grup, prezentată în urmă cu două zile, vizează concentrarea pe segmentul de explorare şi producţie. Circa 60% din producţia de petrol şi gaze a OMV provine din România.
Roiss a amintit de parteneriatul cu