Edilii europeni au inventariat, joi, la Strasbourg obstacolele din calea integrării rromilor în societate şi au pus bazele unei „alianţe" pentru a face schimb de experienţă.
„Suntem alarmaţi de degradarea situaţiei rromilor în Europa", a declarat Keith Withmore, preşedintele Congresului autorităţilor locale şi regionale din Consiliul Europei, în cadrul acestui prim summit al primarilor privind romii.
Printre cei 300 de participanţi nu figurau decât aproximativ 50 de aleşi locali (primari, viceprimari, consilieri municipali sau aleşi regionali) şi niciun primar al unui oraş mare în afară de cel al oraşului gazdă.
Pentru organizatori însă, este vorba despre mobilizarea unui „nucleu dur" de colectivităţi, pentru lansarea „unei veritabile alianţe europene a oraşelor şi regiunilor pentru inserţia romilor".
Rromii, victime în campanile electorale
Primarii prezenţi au elaborat o listă cu dificultăţile întâlnite pentru a ameliora soarta celei mai importante minorităţi din Europa. Şi, potrivit primarului din Lodi, un oraş italian cu 45.000 de locuitori situat în Lombardia, „principalele obstacole sunt politice".
„Sensibilitatea populaţiei şi instrumentalizarea politică a prejudecăţilor împotriva rromilor fac acţiunea municipală dificilă pe acest subiect, mai ales în perioada electorală", a declarat Lorenzo Guerini pentru AFP.
Primarul oraşului Strasbourg (nord-estul Franţei), Roland Ries, a acuzat Guvernul francez că a „lăsat din nou rromii pradă răzbunării populare", lansând recent un plan împotriva „delincvenţei româneşti".