Vânzările în masă ale investitorilor din ultimele luni pe fondul turbulenţelor externe, care nu au mai ţinut cont de fundamentele companiilor, au lăsat în urmă cotaţii mult mai reduse comparativ cu începutul acestui an, deşi multe dintre acestea au continuat să înregistreze profit în primele şase luni, iar unele au performat chiar mai bine decât anul trecut.
De exemplu, titlurile constructorului de conducte magistrale Condmag Braşov (COMI), se tranzacţionează în prezent la un preţ cu 56% sub nivelul de la finele anului trecut, iar cotaţia titlurilor firmei de construcţii Concefa Sibiu (COFI) şi cele ale firmei de intermediere Broker Cluj (BRK) s-a înjumătăţit în acelaşi interval.
Cele trei titluri au fost în ultima perioadă ţinta predilectă a insiderilor care au acumulat aproape zilnic acţiuni de pe piaţă, fapt perceput de analişti ca un semnal pozitiv.
Corecţii severe au înregistrat anul acesta şi acţiuni solide de pe bursă, precum Erste Bank (-45%), în timp ce titlurile Transgaz Mediaş (TGN) şi Fondul Proprietatea (FP) au pierdut fiecare circa 31% din valoare. Tototdată, acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi cele ale Antibiotice Iaşi (ATB) se numără printre acţiunile care au scăzut cel mai mult anul acesta, pierzând fiecare un sfert din valoare, deşi au raportat rezultate în creştere pe primele şase luni ale anului. Profitul Bursei s-a majorat de trei ori, la 12,5 mil. lei, iar câştigul net al Antibiotice a urcat cu 34%, la 23,1 mil. lei.
"Unele acţiuni de la bursă au fost prea penalizate de către investitori şi mă gândesc că pe o revenire a pieţei acestea ar trebui să revină şi ele, dar mai accelerat decât piaţa. În condiţiile în care mediul bursier va fi ceva mai prietenos şi se va găsi o rezolvare la problemele externe legate de deficite, cred că atenţia investitorilor se va orienta în principal către companii mai mari şi