Căldura din locuinţe ne va „arde“ destul de tare la buzunar în această iarnă! Gigacaloria nu mai este subvenţionată, preţul gazului este într-o continuă creştere, aşa că oamenii vor fi nevoiţi să cheltuie bani grei pentru plata facturilor. Mai fericiţi sunt cei care locuiesc la case şi care au înlocuit gazul cu lemnele. Astfel, fac o economie considerabilă şi în plus au mai mult confort termic, spun făgărăşenii.
La oraş, dar încălzire cu lemne
Ca în fiecare toamnă, gospodarii se aprovizionează pentru sezonul rece. Pe lângă cămara care trebuie să fie plină şi căldura în locuinţe trebuie asigurată. Aşa că oamenii îşi fac de pe acum calculul. Cei care locuiesc la bloc şi care mai sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire vor fi nevoiţi să scoată mulţi bani din buzunare, dat fiind faptul că gigacaloria nu va mai fi subvenţionată. Nici cei care au centrale termice nu sunt mai fericiţi. Se anunţă noi scumpiri ale gazului metan. Acesta este şi motivul pentru care mulţi făgărăşeni au renunţat la încălzirea cu gaz şi s-au aprovizionat cu lemne. Ne referim aici la cei care locuiesc la case.
„Mi-am cumpărat lemne pentru că am două sobe de teracotă. Am şi centrală termică pe gaz, dar, pentru că folosesc şi lemnele, iarna economisesc 500 – 600 de lei pe lună. Dacă stau şi mă gândesc bine, lemnele m-au costat 400 de lei pe lună şi le folosesc toată iarna“, a spus Gelu Gujbă, unul dintre făgărăşenii care a revenit la încălzirea cu lemne.
Renunţă şi cei de la ţară
În satul Hurez, sat racordat la reţeaua de gaz încă din anul 1956, foarte mulţi oameni au renunţat această formă de încălzire. Astfel, în majoritatea gospodăriilor, lemnele au fost deja pregătite pentru vremea geroasă. „Fac căldură şi cu lemne şi cu gaz. Avem sobă de teracotă şi pe gaz şi pe lemne. Însă pe lemne e mai rentabil, că e mai ieftin. Dă randament mai bun,