* Proteste în stradă
Guvernul de la Atena a anunţat, miercuri seara, măsuri de austeritate suplimentare pentru 2011 şi 2012, la presiunea creditorilor internaţionali, în vederea obţinerii tranşei de împrumut.
Executivul grec va reduce pensiile care depăşesc 1.200 de euro, va introduce, până la sfârşitul acestui an, şomajul tehnic pentru 30.000 de salariaţi din sectorul public (faţă de 20.000, cât era stabilit iniţial) şi va coborî pragul minim de impozitare de la 8.000 de euro pe an la 5.000 de euro pe an. De asemenea, autorităţile elene vor accelera programul de privatizare.
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Elias Mossialos, a declarat că măsurile adoptate vor permite Greciei să respecte termenii acordului de susţinere financiară până în 2014.
"Discuţiile cu troica CE- BCE-FMI vor fi finalizate după sosirea inspectorilor, la începutul săptămânii viitoare", a amintit Mossialos, adăugând că Grecia intenţionează să rămână în zona euro.
Noile măsuri de austeritate au generat, ieri, o grevă de 24 de ore, care a blocat transportul public din Grecia.
Zeci de mii de sindicalişti furioşi au ieşit în stradă, în prima mişcare naţională de acest gen declanşată după luna iunie.
"Aceasta este o politică pe care nu o tolerăm, pe care nu o vrem. Suntem într-o totală şi permanentă opoziţie faţă de politica autorităţilor", a declarat, la postul public de televiziune NET TV, Yannis Panagopoulos, preşedintele sindicatului GSEE din sectorul privat.
Un angajat al Teatrului Naţional a afirmat, la rândul său: "Trăim în teroare. Ne temem că ne-am putea pierde locurile de muncă, vieţile. Chiar dacă disponibilizările sunt necesare, noi nu suntem trataţi omeneşte. Ne taie salariile şi pensiile (...) Vom fi sacrificaţi pentru nimic. Nu putem evita falimentul, nu avem nicio speranţă".
Recent, oficialii eleni au recunoscut că mai au finanţe