Tarabele pietelor sunt inca pline de struguri proaspat culesi pentru ca acum e vremea lor si e pacat sa treci nepasator si sa nu iei si acasa cativa ciorchini. Strugurii sunt bogati in vitamine, C, E, B6, minerale, precum potasiu, magneziu, fier, fosfor si multe alte substante nutritive valoroase care fac din ei un delicios medicament natural ce ar trebui consumat zilnic.
In plus, samburii si coaja strugurilor inchisi la culoare contin resveratrol, quercitina si pterostilben, antioxidanti care feresc organismul de cancer, scad colesterolul rau si trigliceridele si prelungesc tineretea.
Substantele din struguri, mult mai bine reprezentate in bobitele rosii si negre, combat infectiile virale si au efect antibacterian. Strugurii imbunatatesc circulatia sangelui, fiind un adevarat anticoagulant natural, reduc riscul de infarct si de accident vascular cerebral. Resveratrolul din compozitie actioneaza ca o adevarata perie pentru artere.
Nutritionistii recomanda ca strugurii sa fie mancati cu tot cu coaja si seminte deoarece contin cea mai mare concentratie de enzime, minerale si fibre, flavonoide si polifenoli care mentin elesticitatea vaselor de sange, buna functionare a sistemului imunitar, regleaza metabolismul, energizeaza si, mai ales, detoxifica.
Strugurele este bine digerat si tolerat de organism pentru ca in compozitia lui are, pe langa vitamine si minerale, fibre alimentare care usureaza detoxifierea organismului prin dobandirea unui tranzit intestinal normal.
Buni in caz de constipatie
Daca ai constipatie sau digestie lenesa trebuie sa stii ca strugurii au un puternic efect laxativ. De cu seara, pune pe masa din dormitor un ciorchine, ca sa fie la temperatura camerei, si mananca-l dimineata, pe stomacul gol. Strugurii nu se tin la frigider.
Consumati zilnic, strugurii fac bine crei