Veşti bune pentru doljenii care au lucrat atât în România, cât şi în alt stat membru UE. Drepturile de pensie se calculează prin totalizarea perioadelor de cotizare realizate atât pe teritoriul României, cât şi în alt stat european.
Conform regulamentelor nr. 1408/71/CEE, 574/72/CEE şi CE nr. 888/2004 şi 987/2009, cetăţenii statelor Uniunii Europene care au lucrat atât pe teritoriul României, cât şi în altă țară membră UE pot primi pensie din ambele părți. Pentru aceasta, ei trebuie să depună o cerere la instituţia abilitată din ţara în care locuiesc, cu condiţia să fi lucrat în ţara respectivă. Instituţia respectivă facilitează apoi schimbul de informaţii între ţările care au legătură cu cererea de pensie. Potrivit site-ului Comisiei Europene, odată notificată cu privire la deciziile luate de ţările vizate, instituţia de contact va trimite către beneficiar „documentul P1“, care include o prezentare a hotărârilor luate de fiecare ţară cu privire la cererea de pensie şi care, implicit, oferă informaţii despre modul în care instituţiile au gestionat diferitele perioade de cotizare şi îi permit beneficiarului să vadă, de exemplu, unde există perioade neacoperite sau suprapuneri ale mai multor perioade de cotizare. Cu toate că, în funcţie de fiecare caz în parte, acest proces poate dura mai mult sau mai puţin, oamenii vor beneficia de dreptul de pensie începând cu data la care au depus cererea, astfel că-şi vor primi banii retroactiv.
Obţineţi din timp informaţii din toate ţările în care aţi lucrat
Odată depusă cererea de pensionare la instituţia din țara de reşedinţă, aceasta este valabilă pentru instituţiile din toate ţările în care persoana respectivă are stagiu de cotizare. Astfel, persoanele care au lucrat în mai multe ţări, iar vârsta de pensionare diferă de la o ţară la alta trebuie să se intereseze cu privire la vârsta de pensiona