Mănăstirea maramureşeană adăposteşte peste 40.000 de volume vechi şi rare, dintre care sunt expuse de abia jumătate, din lipsă de spaţiu. La Rohia se construieşte acum un centru cultural după un model importat de la Muntele Athos, care va adăposti şi impresionanta bibliotecă.
Printre cele mai vechi cărţi se numără şi „Cazania lui Vaarlam" (1643), „Îndreptarea legii de la Târgovişte" (1642) sau „Noul Testament de la Bălgrad" (1648). Toţi pelerinii care ajung la Mănăstirea Rohia au posibilitatea de a vizita biblioteca mănăstiri. Pentru că nu există spaţiu suficient, doar 25.000 de volume sunt expuse. Restul sunt depozitate în apartamentul PS Iustinian Chira, care este chiar ctitorul bibliotecii. „Prea Sfinţia Sa a strâns cele mai multe cărţi din 1940 încoace. Cele mai multe sunt cumpărate, dar o parte sunt şi donaţii de la diferite persoane", a povestit arhimandritul Motogna Macarie, egumenul Mănăstirii Rohia.
Centru monahal ca la Muntele Athos
La mănăstire se construieşte un centru cultural, după un model importat tocmai de la Muntele Athos. Investiţia finală va fi de peste opt milioane de euro, pentru trei clădiri. Centrul se va întinde pe opt ari. Construcţia impunătoare se numeşte „Centrul Cultural Monahal Nicolae Steinhardt". Acesta va fi format dintr-un ansamblu de trei clădiri, care vor adăposti în final stareţia, biblioteca, o sală de mese pentru festivităţi cu o capacitate de 250 de locuri, una mai mică, pentru obşte, de 80 de locuri, aproximativ 30 de chilii pentru călugări şi căile de acces aferente. „Era necesară această construcţie. Clădirea va avea 10 etaje, iar finanţarea acestui centru s-a facut mai mult din donaţii. Este o dorinţă mai veche a PS Iustin Hodea Sigheteanul, arhiereu vicar ortodox al Maramureşului şi Sătmarului, cel care este şi stareţul aşezământului monahal", a mai precizat părintele Macarie. Cum mănăstirea es