Procedura insolventei, sinonima in mentalul colectiv cu faliment, incepe sa fie vazuta de un numar din ce in ce mai mare de companii ca o ultima reduta pentru salvarea afacerii. Vezi ce mari companii au intrat sub "umbrela" insolventei de la inceputul anului.
1. Realitatea Media
Cel mai rasunator caz de insolventa este de departe cel al televiziunii Realitatea Media. Criza a afectat semnificativ situatia financiara a companiei media, ale carei datorii au continuat sa creasca, de la aproape 260 milioane lei in 2009 pana la 308 milioane lei in 2010, potrivit datelor de la Ministerul Finantelor.
Compania si-a cerut insolventa la inceputul lunii septembrie, dupa ce alti creditori solicitasera in instanta deschiderea procedurii impotriva Realitatea Media.
Tribunalul Bucuresti a admis cererea de intrare in insolventa a companiei. Proprietarul Realitatea TV, Elan Schwartzenberg, a justificat apelarea la insolventa pentru ca, de mai multe luni, institutia functioneaza cu conturile blocate, iar managementul nu a reusit sa achite TVA-ul si taxele la stat.
"In maximum 3 ani, ne propunem sa curatam toate problemele din trecut", a spus Schwartzenberg, referindu-se la durata procedurii de reorganizare.
2. Spicul Bucuresti
Compania Spicul Bucuresti, un brand vechi de peste 160 de ani in industria de panificatie locala, si-a cerut insolventa in august.
"Criza si problemele de restructurare a datoriilor ne-au determinat sa luam aceasta decizie", a declarat pentru DailyBusiness.ro Gheorghe Ilie, presedintele si CEO-ul Spicul SA.
Acesta a mentionat ca unii creditori, printre care Unicredit, nu au acceptat sa reesaloneze imprumuturile companiei.
Cu toate ca si-a crescut cifra de afaceri cu 32% anul trecut, pana la 15,4 milioane lei, compania s-a adancit in pierderi, cu un rezu