Analistul american Nouriel Roubini este de părere că ţările care au posibilitatea, ar trebui să înlocuiască măsurile de austeritate cu măsurile de stimulare pe termen scurt.
În contextul unui climat economic grav la nivel mondial, ar trebui urmaţi câţiva paşi pentru a evita depresia economică, a declarat economistul care a anticipat, cu patru ani înainte, criza mondială din 2008.
Roubini susţine că, potrivit celor mai recente date economice, recesiunea este pe cale de a se întoarce. Ba mai mult, riscurile unei crize economice şi financiare mai grave decât cea din 2008 sunt semnificative.
Roubini a sugerat opt acţiuni pe care statele ar trebui să le urmeze, pentru a evita "nu numai o uşoară recesiune, ci şi ceea ce s-ar putea transforma în "Marea Depresie II", în special în cazul în care criza din zona euro devine dezordonată şi conduce la un colaps financiar global.
Aceste acţiuni sunt:
1. Statele în măsură să facă acest lucru, cum ar fi SUA, Germania, Marea Britanie sau Japonia, ar trebui să amâne măsurile de austeritate în favoarea unor stimuli pe termen scurt.
2. O măsură în plus pe lângă mărirea cantităţii de bani aflate în circulaţie ar trebui să fie deblocarea creditelor, iar Banca Centrală Europeană ar trebui să anuleze "decizia greşită de majorare a ratei dobânzilor".
3. Băncile subcapitalizate din zona euro şi sistemele bancare ar trebui să fie consolidate ca să reziste unui şoc.
4. Ţările solvente au nevoie de provizii de lichidităţi
5. Datoriile nesustenabile trebuie să fie restructurate, reduse, sau transformate în capitaluri proprii, nu numai la nivelul guvernelor, ci şi în gospodării.
6. O întoarcere la competitivitate în zona euro, ceea ce înseamnă ieşirea Greciei din zona euro, susţine Roubini.
7. Răspuns la pieţele competitive emergente, s