Persoanele care depun mărturii împotriva unor clanuri mafiote sunt hăituite până renunţă la declaraţiile lor. Sursa: EVZ
Nu trebuie să mituiască şi nici nu trebuie să angajeze cei mai buni avocaţi. Metoda prin care interlopii scapă de condamnări în dosarele penale întocmite de procurori se rezumă la "convingerea" martorilor să renunţe la declaraţiile împotriva lor.
"Martorii sunt un element important în probatoriul unui proces penal. Din acest motiv, sunt mereu presiuni asupra lor să-şi retragă declaraţiile pentru ca să scape de acuzaţii", ne-a declarat Iulia Diaconu, prim-procuror la DIICOT Iaşi, parchet care a întocmit dosarul clanului "Cordunenilor".
Ies interlopii de după gratii când mărturiile dispar
Aşa s-a întâmplat în trei dintre cele mai importante dosare de crimă organizată instrumentate de procurori: cel al clanului "Cămătarilor", cel al clanului "Cordunenilor" şi cel al reţelei de prostituţie de la Alicante (Spania). Mereu şicanaţi, unii martori ajung să cedeze şi să renunţe la declaraţii. Singurele mărturii solide rămase în dosarul "Cămătarilor" au fost cele ale martorilor cu identitate protejată. Peste zece mărturii au fost schimbate. Aceasta, dar şi unele decizii suspecte ale judecătorilor, au făcut ca Nuţu Cămătaru să iasă din închisoare după şase ani, deşi era acuzat de şantaj, înşelăciune şi trafic de persoane.
Procurorii ieşeni se luptă cu aceeaşi problemă în dosarul "Cordunenilor". "În acest caz, încercăm să le apărăm siguranţa martorilor. Când sunt ameninţaţi, îi introducem în programul de protecţie", ne-a mai explicat Iulia Diaconu. "Cordunenii" sunt judecaţi în libertate, tocmai pentru că judecătorii au considerat că nu sunt un pericol pentru martori.
Cu toate acestea, persoanele în cauză nu se simt în siguranţă. "M-am mutat din Iaşi pentru că nu mă simt apărat. Mi s-au pus