Europarlamentarul PNL Renate Weber cataloghează amânarea deciziei privind aderarea României la Schengen drept “un mare eşec al României” care trebuie asumat de actuala conducere a ţării. Într-un interviu pentru RFI, europarlamentarul spune că România ar fi avut o şansă să adere chiar singură dacă ar fi convins UE că şi-a “curăţat” frontierele externe de corupţie.
R.W: Este un mare eşec al României, care trebuie asumat de conducerea de la Bucureşti, adică atât de preşedintele României, cât şi de Guvern. Şi când spun acest lucru mă gândesc la contextul mai larg al acestui eşec.
Să nu uităm că prima ţară care a invocat opoziţia a fost Franţa, şi acolo era vorba în mod evident de relaţiile foarte proaste dintre Bucureşti şi Paris, a fost susţinut apoi de Germania şi ulterior au venit Olanda şi Finlanda.
Faptul că în acest moment Franţa şi Germania erau dispuse să accepte formula aceasta a aderării noastre în trepte la Schengen nu face decât să ne arate că erau dispuşi să aibă o poziţie nuanţată, dar opoziţia de fond continuă să existe în ceea ce priveşte aderarea noastră deplină.
Olanda şi Finlanda, fără doar şi poate, au în spatele opoziţiei lor şi partide care sunt categoric extremiste. Dar să nu uităm că există o susţinere în Parlament care nu este numai de la acele partide extremiste, ci de la aproape tot spectrul politic.
Şi nu uităm că Olanda invocă în principal corupţia din România şi incapacitatea României de a-şi controla bine frontierele, punctele de trecere vamală. Or, din punctul acesta de vedere, eu personal nu pot să uit că, în urmă cu câteva luni, am asistat la descinderi de mari proporţii, soldate cu câteva sute de arestări ale unor vameşi bănuiţi de corupţie.
Ceea ce înseamnă că aceste descinderi nu au convins deloc UE?
RW: Ceea ce înseamnă că dacă aceste descinderi aveau loc poate în urmă cu un an, doi, pe