Statisticile mondiale arată că 80% din populaţia lumii se confruntă, cel puţin o dată în viaţă, cu dureri de spate. De asemenea, până la 70% din femeile gravide îndură astfel de dureri în timpul sarcinii. Iar românii nu fac excepţie.
Sursa durerilor de spate pot fi contracturile musculare date de poziţii incorecte sau de defecte ale coloanei, nervii prinşi sau apăsaţi de discurile intervertebrale (în cazul herniilor de disc), traumatismele care apar în urma unor accidente sau loviri, dar şi tumorile localizate la nivelul coloanei.
„Există mai multe soluţii medicamentoase care, în funcţie de cauza durerii, pot rezolva problema: antiinflamatoarele, miorelaxantele care ajută în caz de contracturi musculare, infiltraţiile care se pot face intraarticular (între vertebre) sau paravertebral, în muşchi, lângă coloană", explică medicul kinetoterapeut Radu Leon George.
În cazul în care durerea este dată de structura defectuoasă a coloanei, inflamaţia şi, implicit, durerea, vor reveni. În aceste cazuri se recomandă, ca soluţie pe termen lung de evitare a durerii, kinetoterapia. Cu toate acestea, sălile de kinetoterapie nu sunt atât de aglomerate pe cât am putea crede. În mare parte, acest lucru se explică prin faptul că pacienţii renunţă după primele şedinţe, convinşi că, odată dispărută, durerea nu se va reîntoarce. Realitatea este însă alta.
Atât defectele coloanei, cât şi herniile se pot vedea pe radiografie
„Dacă durerea are ca sursă curburi ale coloanei, atunci este vorba despre o afecţiune cronică şi trebuie tratată ca orice altă boală cronică, aşa cum tratăm, de exemplu, hipertensiunea: toată viaţa", explică medicul Radu Leon George. Pentru a fi eficientă, kinetoterapia se face sub supraveghere, măcar de două ori pe an, iar acasă se fac exerciţiile învăţate cu specialistul, de cel puţin două ori pe săptămână, potrivit recomandăril