* Probabilitatea ca guvernul american să lase o bancă importantă să intre în faliment este mare, spun specialiştii agenţiei
Agenţia de evaluare "Moody"s Investors Service" a redus miercuri, cu o treaptă, ratingurile pentru datoriile pe termen lung ale "Bank of America" Corp. şi "Wells Fargo", ca urmare a scăderii probabilităţii ca guvernul american să sprijine aceste instituţii dacă vor avea nevoie.
Ratingul "Bank of America" a fost redus la "Baa1" de la "A2", cu perspectivă negativă, iar cel pentru datoriile pe termen scurt de la "Prime-1" la "Prime-2".
În cazul "Wells Fargo", calificativul a fost redus la "A2" de la "A1", cu perspectivă negativă, iar cel pentru datoriile pe termen scurt a fost menţinut la "Prime-1".
Totodată, Moody"s a menţinut ratingul "Citigroup" Inc. pentru datoriile pe termen lung la nivelul "A3", însă a redus calificativul pentru datoriile pe termen scurt de la "Prime-1" la "Prime-2".
"Probabilitatea ca guvernul să lase o bancă importantă să intre în faliment este mai mare, întrucât riscurile de contagiune sunt mai mici", a avertizat Moody"s.
Specialiştii agenţiei au subliniat că, în cazul "Citigroup", a avut loc o îmbunătăţire a capacităţii băncii de a se descurca singură. "Moody"s" a confirmat calificativele "Citibank" NA la "A1", respectiv "Prime-1".
Oficialii "Bank of America" nu sunt de acord cu decizia Moody"s: "Ratingurile noastre ar trebui să fie mai mari. Totuşi, ca să minimizăm orice eventual impact al acestei decizii asupra afacerilor noastre, am ges-tionat în mod atent lichiditatea şi am pre-finanţat necesarul de împrumuturi plănuite pentru anul curent".
Oficialii celei mai mari bănci din SUA mai spun că impactul deciziei Moody"s este necunoscut în acest moment. Jerry Dubrowski, purtător de cuvânt al "Bank of America", a declarat că instituţia avea lichidităţi de circa 400 miliarde do