Strategia de dezvoltare durabilă a municipiului Braşov a fost votată astăzi în unanimitate de consilierii locali. Proiectul realizat de o firmă din Alba Iulia, care a câştigat licitaţia, este fabulos, însă destul de greu de pus în practică.
Un oraş turistic modern, prosper, curat şi nepoluat, aşa au descris Braşovul anului 2030 cei care au întocmit proiectul de dezvoltare durabilă. Un plan destul de greu de dus până la capăt, având în vedere impedimentele cu care ne confruntăm.
Una dintre cele mai mari probleme sesizate de cei care au întocmit proiectul este sporul demografic negativ. Populaţia oraşului nostru va scădea, până în 2030, cu până la 50.000 de locuitori, iar cei care vor rămâne vor fi deja pensionari. „Trebuie găsite măsuri atractive pentru stimularea numărului de naşteri şi pentru combaterea migraţiei", au specificat cei care au întocmit proiectul.
În plus, trebuie lucrat mult şi la infrastructură, atât pentru a atrage cât mai mulţi turişti, cât şi pentru a uşura viaţa braşovenilor. Un tren urban, integrat printre mijloacele de transport în comun, care să lege punctele cheie ale oraşului - Centrul Istoric, Centrul Civic, zona Gării şi viitorul cartier Coresi - ar rezolva problema aglomeraţiei din trafic şi a lipsei locurilor de parcare. „Acest tren va putea face legătura dintre oraş şi viitorul aeroport. Trebuie pus la punct un sistem Park&Ride, prin care turiştii sau navetiştii să îşi lase maşina într-o parcare de la intrarea în oraş şi să circule apoi cu mijloacele de transport în comun", au mai sugerat realizatorii strategiei.
Promovarea Braşovului ca destinaţie turistică în sine, şi nu ca făcând parte dintr-un circuit turistic, trebuei să fie un alt obiectiv al edililor. Pentru asta, ar trebui găsite soluţii pentru ca Braşovul să fie inclus în patrimoniul UNESCO. „Acest proiec trebuie gândit fie prin includerea Braşovului în pa