Reprezentanţii economiei germane susţin aderarea rapidă a ţării noastre la spaţiul Schengen şi aplicarea strategiei UE pentru regiunea Dunării, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
"Transportul de mărfuri şi persoa-ne fără probleme de-a lungul Dunării de la Ulm până la Constanţa este o viziune pentru care merită să munceşti", a afirmat Preşedintele Comitetului de Est al Economiei Germane, dr. Eckhard Cordes, în deschiderea Conferinţei Româno-Germane pentru IMM-uri, care a avut loc ieri, la München.
Preşedintele Comitetului de Est a apreciat, în discursul său, eforturile pentru aplicarea reformelor în Româ-nia, dar a subliniat şi deficitele existente în administraţia publică şi în sistemul juridic: "Nu este un secret pentru nimeni că sunt necesare îmbunătăţiri în ceea ce priveşte metodele transparente în administraţie şi siguranţa în domeniul juridic. Aceste subiecte influenţează în mod evident deciziile investiţionale ale firmelor mici şi mijlocii".
Foarte importantă rămâne combaterea corupţiei şi o îmbunătăţire a capacităţilor tehnice şi administrative în administraţie, pentru a accesa fondurile europene disponibile şi a le folosi acolo unde este nevoie şi cu un scop bine definit.
Frank Dollendorf, director al departamentului de economie externă din cadrul IHK München, a declarat: "România a evoluat în ultimii ani de la producţia manuală la o producţie modernă automatizată. În anii 2007 şi 2008, România a fost cea mai căutată destinaţie pentru investiţii străine din Europa de Est. Vedem în continuare un potenţial ridicat, mai ales după ce măsurile de austeritate pentru combaterea crizei economice au început să dea roade".
România a depăşit, datorită unui program consecvent de consolidare, recesiunea din anii 2009 şi 2010, se arată în comunicatul Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană.
Pentru anul în curs, se estimeaz