Agenţii imobiliari spun că preţul apartamentelor de închiriat a crescut şi cu 20%. Al doilea val de majorări va fi odată cu venirea studenţilor în oraş. „ADS Baia Mare" vă prezintă care sunt zonele cele mai scumpe, dar şi cele mai ieftine din oraş.
„Pe piaţa imobiliară sunt două momente de vârf: sfârşitul şi începutul anului universitar. Atunci scad, respectiv cresc preţurile chiriilor. S-a simţit o anumită febră pe piaţa chiriilor pe la mijlocul lunii august, şi cred că de la 1 octombrie chiriile să fie cu 20% mai mari faţă de preţurile din luna iunie", a declarat Lazăr Nacu, agent imobiliar la o agenţie băimăreană.
„Majoritatea celor care solicită chirie caută locuinţe cu dotări minime, dar decente şi curate. De obicei, chiriaşii caută să se încadreze în anumite bugete", a mai spus Lazăr Nacu. Cele mai ieftine chirii sunt pe străzile Motorului, Luminişului şi Grănicerilor. Închirierea unei garsoniere pe strada Motorului costă de 60 euro pe lună, iar pe Luminişului şi Grănicerilor între 60 şi 65 de euro pe lună. Tot în aceste zone chiria unui apartament cu două camere costă, în medie, 180 de euro.
Zonă centrală, preţuri mai mari
Cei care optează pentru o locuinţă în zona centrală, cum ar fi bulevardele Unirii şi Bucureşti trebuie să scoată din buzunare lunar sume cuprinse între 80 şi 100 de euro pentru o garsonieră, şi între 100 şi 150 de euro pentru un apartament cu două camere. În zona Independenţei, garsonierele se închiriază cu preţuri cuprinse între 80 şi 100 de euro. De asemenea pentru un apartament cu două camere pe bulevardul Republicii, mobilat classic, se percepe o taxă lunară de 130 de euro, iar pe Transilvaniei 150 de euro.
200 de lei chiria pe lună la gazdă
Pentru unii studenţi sau elevi, o variantă mai ieftină este să împartă apartamentul cu proprietarii sau cu alţi chiriaşi. O cameră costă,