Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne al UE (JAI) nu a luat joi nicio decizie privind aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen.
Ministrul bulgar de interne, Ţvetan Ţvetanov, a spus, potrivit postului naţional de radio de la Sofia, că nu s-a hotărât nimic din cauza opoziţiei Olandei şi Finlandei care au rămas izolate în timpul discuţiilor. Ministrul bulgar a spus că discuţiile vor continua în zilele următoare şi dacă Olanda şi Finlanda îşi vor schimba poziţiile, consiliul JAI se poate reuni într-o şedinţă extraordinară. Dacă acest lucru nu se va întâmpla însă, subiectul va fi discutat la reuniunea şefilor de stat şi de guvern care va avea loc în perioada 17-18 octombrie la Bruxelles.
El a subliniat că Franţa, Germania şi restul ţărilor s-au declarat în favoarea propunerii a preşedinţiei poloneze pentru aderare în două etape a celor două ţări. Cu toate acestea, Olanda şi Finlanda nu au revenit asupra poziţiilor, cu toate că în opinia lui Ţvetanov acestea nu au avut nici un fel de argumente raţionale. A fost imposibil să fie luată astăzi o decizie cu privire la extinderea Schengen, cu primirea României şi Bulgariei, la reuniunea miniştrilor de interne din UE, a declarat şi ministrul polonez de externe Jerzy Miller, a cărui ţară deţine preşedinţia UE, la finalul dezbaterilor de la Bruxelles.
Conform tratatelor de aderare a României şi Bulgariei la UE, dacă aceste două ţări îndeplinesc criteriile pentru aderarea la Schengen, atunci ele trebuie să fie primite în Schengen. Rapoartele de evaluare au confirmat încă din luna aprilie că ambele ţări îndeplinesc aceste criterii. În opinia mea, a acorda încredere înseamnă şi a te ţine de promisiuni. Astăzi, această încredere a fost ruptă, a declarat Miller.
Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne al UE (JAI) nu a luat joi nicio decizie privind aderarea Bulgariei şi României la spaţiul