O veche vorba spune ca romanul s-a nascut poet. Tinand cont de traditia indelungata in ale aeronauticii, romanul mai degraba s-a nascut aviator. Pentru a exemplifica, il aducem in fata pe Constantin Cantacuzino, un as care a obtinut mai multe victorii aeriene decat oricare alt pilot american, britanic sau sovietic.
O personalitate binecunoscuta, inainte de Al Doilea Razboi Mondial, acesta a "furat" de multe ori prima pagina a ziarelor. In 1930 a devenit celebru dupa ce a efectut in doar 44 de ore traseul Bucuresti-Paris, intr-un automobil, stabilind si un record in acest sens. Apoi, in 1939, castiga cu avionul sau Bucker Bu-133 Jungmeister concursul national de acrobatie aviatica.
De altfel, ii facea o nespusa placere participarea la demonstratiile aeronautice, unde isi putea ilustra talentul extraordinar. Manevra cea mai spectaculoasa si riscanta, ce de nenumarate ori lasa publicul cu respiratia taiata, era zborul cu avionul intors la firul ierbii.
Brevetul de pilot il obtine in 1935 si este angajat de Liniile Aeriene Romane Exploatate de Stat, precursorul TAROM-ului. Aduna peste 2.000 de ore de zbor si este numit ca pilot personal al printului George Valentin Bibescu, insusi un faimos pionier al aviatiei, ce a detinut titlul de presedinte al Federatiei Aviatice Internationale timp de 11 ani.
O viata in serviciul patriei
Desi slujba sa in cadrul LARES il scutea de serviciul militar (fusese numit locotenent in rezerva) el face eforturi sa ajunga pe front si sa lupte impotriva sovieticilor. Este inclus in Escadrila 53 vanatoare, la 5 iulie 1941. Primul avion pe care zboara este un Hawker Hurricane, doar zece astfel de avioane fiind livrate de britanici, dintr-o comanda totala de 50, inainte de inceperea razboiului.
Cu acest tip de aeronava doboara, pe 11 iulie, primul bombardier, un DB-3, urmat de