Olanda şi Finlanda au blocat extinderea spaţiului Schengen, dar Polonia ne-a ajutat să obţinem o amânare a votului. Olanda şi Finlanda au fost de neînduplecat: nu vor România în Schengen pentru că nu au încredere şi sunt dispuse să mai discute subiectul în 2012.
Olanda: votul privind intrarea în Schengen, amânat până în februarie 2012. E mai bine pentru România? Consiliul Miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a amânat aseară votul privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, în ciuda eforturilor diplomatice şi mediatice ale Poloniei, care deţine preşedinţia rotativă a UE. Un stat membru, Olanda, cu mandatul unui partid populist antieuropean, a blocat extinderea spaţiului Schengen în ciuda a 22 state membre care au acceptat aderarea parţială a României şi Bulgariei.
Concluzia tristă a polonezilor
Franţa şi Germania, extrem de rezervate şi ele de-a lungul timpului, au mers mai departe pe ce au convenit: intrăm cu graniţele aeriene şi maritime şi, după raportul pe Justiţie, din vara viitoare, şi frontierele terestre vor fi parte a UE. „Nu avem încredere", „Ne-am grăbit că v-am primit în UE", „Aderarea parţială înseamnă o promisiune",„Decizia mea este NU". Aceştia au fost termenii în care ministrul olandez pentru Imigraţie, Gerd Leers, a vorbit înainte şi după Consiliul JAI, refuzând aderarea României şi Bulgariei la Schengen. După două ore de discuţii, întâlnirea se întrerupe şi ambasadorii încep negocierile diplomatice.
După alte două ore, niciun rezultat. Ministrul polonez de externe, Jerzy Miller, preşedintele Consiliului de miniştri ai UE, anunţă primele rezultate: „Poziţia a două state membre a făcut imposibilă o soluţie, iar astăzi am ajuns la o concluzie tristă în privinţa a ceea ce înseamnă «încredere» între statele europene. Am promis României şi Bulgariei că dacă vor îndeplini toate condiţiile vor fi acceptate