Producătorul de medicamente elveţian Roche a decis săptămâna trecută să nu mai livreze medicamente către spitalele de stat greceşti, pe fondul unor datorii de milioane de euro, care datează de acum trei sau patru ani. Compania a motivat decizia ca fiind una raţională din punct de vedere comercial, ţinând cont de faptul că afacerea nu mai era rentabilă. "Anumite spitale nu şi-au mai plătit datoriile de acum trei sau patru ani", explica directorul executiv al Roche, Severin Schwan.
Autorităţile greceşti au supărat producătorul de medicamente prin faptul că au încercat să scape de anumite datorii, obligând companiile să ia în schimbul banilor bonduri guvernamentale.
"Nu am avut o alternativă. Problema era că ori luam obligaţiunile de stat, ori nu primeam nimic", mai afirma reprezentantul producătorului farmaceutic. Prin urmare, hotărârea luată în urma analizării problemei a fost una cât se poate de raţională.
Situaţia în care a fost pus producătorul elveţian ridică anumite întrebări destul de dificile pentru companii, în general, fie că este vorba de producători de medicamente sau de orice alt tip de companie. Când este momentul să spui stop joc şi să te retragi? Cât timp poţi oferi anumite bunuri sau servicii pe datorie către stat sau când este momentul să încetezi să mai rişti? Răspunsul depinde de fiecare companie în parte.
Unii sunt de părere că atunci când ai de primit bani, mulţi bani, nu mai contează când îi primeşti, mai ales dacă ai un rulaj mare. Important e că îi primeşti. Pentru bunurile livrate acum trei ani, primeşti banii acum, pentru livările de acum doi ani, vei fi plătit anul viitor şi aşa mai departe. Astfel, se creează un "obicei de plată", despre care deşi eşti conştient că nu reprezintă normalitatea, îl accepţi.
Însă, dacă acum nu mai primeşti banii pentru bunurile livrate în urmă cu trei ani, ce decizie poţi lua? S