Căscatul nu este doar un semn de oboseală sau de plictiseală, ci reprezintă şi o metodă a organismului de a menţine creierul nostru rece, au descoperit oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Princeton (SUA).
Asemenea unui calculator, creierul funcţionează cel mai bine atunci când are o temperatură scăzută, dar atunci când este pus sub presiune, acesta poate ajunge la supraîncălzire, ceea ce reduce capacitatea sa de a procesa informaţiile.
Atunci când începe să se încălzească, căscatul acţionează ca un "termostat" natural, permiţând pătrunderea aerului rece şi scăderea temperaturii creierului.
Un studiu efectuat pe 160 de voluntari din Arizona a descoperit că oamenii căscă aproape de două ori mai mult în timpul iernii (atunci când temperatura corpului este mai mare decât cea din aer), decât în timpul verii. De altfel, vara, căscatul nu ar avea niciun efect, pentru că aerul inspirat ar fi oricum mai cald decât temperatura corpului, susţin cercetătorii americani.
Temperatura creierului este influenţată de cantitatea de informaţie pe care o are de procesat, de temperatura sângelui şi de viteza cu care acesta ajunge la creier.
Dr. Andrew Gallup, care a condus cercetarea, susţine că un creier supraîncălzit induce somnolenţă, fapt care explică de ce căscăm când ne este somn.
"Când ţi-e cald, e mult mai probabil să ţi se facă somn. Noaptea, când te pregăteşti de culcare, temperatura corpului ajunge la cea mai mare valoare din timpul zilei", a explicat Gallup, citat de Daily Telegraph.
Cercetătorii au studiat cât de des cască un grup de 80 persoane din Tucson în timpul iernii, ca răspuns la imagini cu persoane care cască, exerciţiul fiind repetat şi în timpul verii. 45% dintre cei care au privit fotografiile iarna au căscat, spre deosebire de mai puţin de 25% - vara.
Mai jos este o galerie foto c