Italienii de la Generali au adus deja sub umbrela unei singure companii cele două societăţi pe care le controlau la nivel local, Generali Asigurări şi Ardaf, în timp ce grupul austriac Vienna Insurance (VIG) pregăteşte cea mai mare fuziune din asigurări, Omniasig cu BCR Asigurări, în urma căreia va apărea un nou lider pe piaţă, cu afaceri de peste 1,4 miliarde de lei (330 mil. euro).
Generali ajunsese să deţină două companii locale în urma unui joint-venture creat împreună cu fondul de investiţii ceh PPF, acţionarul majoritar al Ardaf, în timp ce austriecii de la VIG au făcut în ultimii ani achiziţie după achiziţie pe piaţa românească, ajungând să aibă în portofoliu patru mari branduri locale.
VIG a decis să includă în procesul de fuziune numai cele două companii cu afaceri exclusiv pe segmentul asigurărilor generale şi care practic concurau pentru aceiaşi clienţi. Austriecii se aşteaptă la economii de costuri de circa 10 mil. euro anual în urma fuziunii, care are termen de finalizare luna martie a anului viitor. VIG mai controlează Asirom şi BCR Asigurări de Viaţă.
"E de mirare că nu au făcut acest lucru mai repede. Primele avantaje ale unei fuziuni sunt legate de costuri. Dar sunt şi avantaje de ordin comercial, în sensul că ai aceleaşi tarife şi nu îţi mai canibalizezi piaţa. Eficientizezi astfel şi partea de vânzări", spune Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment România.
Cele două fuziuni anunţate anul acesta vin după un an 2010 foarte liniştit, în care au existat doar transferuri minore pe portofolii. Totuşi, acestea au fost precedate de decizia din 2009 a francezilor de la Groupama de a aduce sub brandul propriu două dintre companiile locale pe care le-au cumpărat anterior - Asiban şi BT Asigurări. Groupama a cheltuit mai mult de o jumătate de miliard de euro pentru a intra pe piaţa din România.
Atât austriecii