Tarabele din pieţele alexăndrene sunt pline cu legume şi fructe de sezon şi cum recolta este mai bogată decât în anii trecuţi şi preţurile sunt mai accesibile. Un an bun pentru ţăranii agricultori înseamnă şi o cămară bogată la iarnă pentru gospodine care au intrat deja în febra murăturilor şi conservelor de iarnă.
Anul acesta a adus recolte bogate tuturor agricultorilor teleormăneni şi asta se vede în pieţele din Alexandria, unde oferta de legume şi fructe este mult mai bogată decât anul trecut. Pentru că s-au făcut din belşug şi roşii, şi vinete, şi ardei, preţurile legumelor de sezon sunt mai mici decât anul trecut,spre bucuria gospodinelor care îşi văd deja cămările de iarnă pline cu conserve şi murături. Mulţumiţi sunt deopotrivă şi ţăranii, şi cumpărătorii, în condiţile în care oferta bogată nu duce lipsă de cumpărători. „ Anul acesta avem de toate. Este a doua jumătate a lui septembrie şi e piaţa plină de roşii. Se vând şi cu 1 leu cele mai mici. Anul trecut, pe vremea asta, roşiile erau 5 lei kilogramul şi era piaţa cam goală”, ne-a spus Ilie Gongone, un agricultor din Peretu. Şi gospodinele sunt de acord că anul asta au de unde să aleagă şi se declară mulţumite atât de calitatea legumelor găsite în pieţe, cât şi de preţurile acestora. „ Ai de unde alege la toate legumele. Şi chiar la preţuri rezonabile. Anul trecut nu am făcut bulion, au fost roşiile scumpe. Acum ar fi păcat să nu fac. La pensie o să rup 50-60 de lei şi tot iau roşii pentru bulion. Fac să am toată iarna”, ne-a spus Anişoara Iftimie, o pensionară alexăndreancă de 62 de ani.
Preţuri mici la legumele de sezon
Roşiile se vând în piaţa centrală din Alexandria cu 1-2 lei kilogramul. Pentru cei care iau cantităţi mari, ţăranii sunt dispuşi să negocieze. „ Eu le dau cu un leu. Dacă vine cineva să ia 20 de kilograme, la finalul zilei mai discutăm. ÎI dau tot ce mai am şi